Het kan ook anders.

U kent ze vast wel, van die mensen die blijven tetteren dat hardere straffen niets helpt en alleen maar aan zal gaan zetten tot meer geweld. De grootste onzin is dit natuurlijk, maar het bekt gewoon lekker voor diegenen die een vreemde blik hebben op onze maatschappij. Laat mij het dan maar eens primitief gaan bekijken, althans zo zullen die wereldvreemden het zien, en eens teruggaan naar de basis. Vroeger, ver voordat er geitenwollen sokken en pittige rooibosthee bestond, waren de mensen op elkaar aangewezen om te kunnen overleven. Als iemand binnen de groep zich niet kon gedragen, werd hij of zij door de groep gecorrigeerd. Zo wist men de groep bijeen te houden en zich verder te ontwikkelen.

Vandaag de dag bestaat die groepsdruk niet meer omdat de mens inmiddels zover geëvolueerd is dat hij zich redelijk zelfstandig weet te redden. Het corrigerende gedeelte is overgegaan naar instanties die het alleenrecht bezitten om iemand, die buiten de vastgestelde kaders treedt, terecht te wijzen. De eerder genoemde groep wereldverbeteraars ziet dit het liefst met de zachte hand gebeuren waardoor de ontspoorde het gevoel gaat krijgen dat zijn misstappen beloont worden. Geen tik over zijn vingers maar een warme aai over zijn bol. Het zal u dan ook niets verbazen dat het voor menig Oost-Europeaanse boef geen straf is om een poosje in onze luxe staatshotels te mogen verblijven.

En toch, ondanks dat de straffen daadwerkelijk strenger zijn geworden, op onzinnige verkeersboetes na dan, neemt het geweld dat het uitschot gebruikt wel vormen aan waarvan je eens op je hoofd gaat krabben met de vraag waar het nu mis gaat. Wijzen naar de rooibosthee slurpende geitenwollen sokken is stomweg te eenvoudig. Ook de twee lanterfantende diknekken in Den Haag de schuld blijven geven is te gemakkelijk. Ik zie meer de oorzaak binnen de groep zelf. Noem het maar het primitieve gedeelte dat er in de loop der tijden uitgesleten is.

Laat mij een heel simpel voorbeeld gaan aanhalen waarbij een tik uit de groep meer effect zal hebben op het uitschot dan een traag mompelende rechter die een traantje weg moet vegen vanwege de slechte jeugd die de bengel heeft gehad. Vandaag stond er weer eens een bericht in de krant waaruit blijkt dat het corrigerend gedrag binnen een groep totaal verdwenen is. Een eencellige breekt het gebit van een bejaarde vrouw van 75 jaar in een bus omdat ze aan de jongeman vroeg om een pas opzij te doen zodat zij er met haar rollator langs kon. De buschauffeur zette de knaap uit de bus en nu is hij zoek.

Dat soort akkefietjes, excuseert u mij deze term, hoeven van mijn part in het vervolg niet meer door justitie opgelost te worden, maar door de aanwezigen. Niets geen urenlang verblijf voor het slachtoffer op het politiebureau om met veel pijn en moeite een aangifte te kunnen doen terwijl de dader allang weer vrolijk op straat loopt. Nee, gewoon een paar beste tikken voor die bengel die zich niet weet te gedragen. Dat bespaart een hoop papierwerk en tijd om die knul voor de rechter te krijgen. Getuigen voldoende om het een en ander even goed uit te gaan leggen aan een koffieslurpende bromsnor zodat hij zijn energie kan steken in belangrijke zaken; de handhaving van de maximum snelheid bijvoorbeeld.

Niet dat we nu ongecontroleerde lynchpartijen gaan krijgen bij elke overtreding van de wet, maar af en toe een corrigerende tik zou van mij wel mogen. Natuurlijk vliegt hier en daar nu wel de sterke rooibosthee tegen een scherm aan; de wereldverbeteraars zullen wel gaan brullen dat dit pure anarchie is. En oeh, laat ik vooral niet vergeten te benadrukken dat dit weer extra geweld zal gaan uitlokken. Jah joh, zo’n lafaard die een vrouw van 75 jaar durft te slaan zal en passant ook even die klerenkast gaan slaan die de oude dame te hulp schiet. Ik ben toch benieuwd wat voor geestverruimende middelen die gasten in hun thee pleuren.

Van mij mag dit wel een proefproject worden. Eens kijken hoe de agressieve fietsen-, tasjes- en winkeldieven er op gaan reageren als de samenleving ineens als groep gaat optreden. Met gepast geweld natuurlijk. Het zal mij daadwerkelijk gaan benieuwen of het geweld toegaat nemen of dat onder andere deze vorm van geweld juist zal gaan afnemen. En nee, doe het niet af als zijnde overlast. Die oude vrouw van 75 jaar zit, naast de fysieke schade, ook nog eens met een stuk psychische schade waar je gerust u tegen kunt zeggen!

©Molekûl

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s