Principes en kogels.

Dankzij de ontwikkeling van de huidige technische hulpmiddelen heeft er voor gezorgd dat de vermoedelijke daders van de laffe aanval in Boston nu al gepakt zijn. Waar men hier in Nederland rollebollend over straat zou gaan als het gaat om het gebruik van deze middelen, immers er zijn nog genoeg kortzichtige mensen die huilen op het beschermen van de privacy, weet men als burger in de Verenigde Staten dat het gebruik zeer effectief is als het adequaat wordt ingezet. Men onderschat daar de gevaren van gestoorden niet. Waar men in Nederland het liefst weg blijft kijken, of het nu extremisten, pedofielen of andere idioten zijn, men beseft daar heel goed wat een gek kan aanrichten.

Het is natuurlijk gewoon een open deur inschoppen als je zegt dat Nederland ontzettend naïef is. Dat dankzij de digitale wereld er geen landsgrenzen meer bestaan, schijnt hier en daar nog niet helemaal doorgedrongen te zijn. Menigeen zal ook wel gegniffeld hebben toen de AIVD met een strak gezicht durfde te beweren dat hier in Nederland geen jongeren gerekruteerd worden voor de strijd in Syrië. Ook het terug gaan hacken van de servers in het buitenland, waaruit de DDoS aanvallen op onder andere banken worden uitgevoerd, is iets waar men zich niet de vingers aan durft te branden. Iets met internationaal recht wordt er dan gemompeld.

En dan kijk je met een jaloerse blik naar Boston over de gezamenlijke inzet van de politie en het leger om het gevaarlijk tuig onschadelijk te gaan maken. Waar hier de plaatselijke parttime wijkagent er op zijn fiets naar toe moet om tot op de tanden bewapende criminelen met een bestraffend vingertje toe te spreken, is het daar geen kwestie van wat het kost. Gevaarlijk tuig moet zo snel mogelijk worden opgepakt. En meent men dat de wetshandhavers te moeten bedreigen, dan is hard optreden toe gestaan. Iets waar hier de lokale koddebeier niet aan zal denken. Niet omdat hij het niet wil, maar omdat hij het niet mag.

In dit land dient een diender zich te verantwoorden waarom hij op die zware crimineel of gek geschoten heeft die hem naar het leven stond. Niet dat men zich gaat afvragen waarom die malloot met een zware hamer de schedel van de agent in elkaar wilde slagen. Dat het geweld extremer is geworden en de criminelen tot op de tand bewapend zijn met zware wapens, doet er blijkbaar niet toe. Men blijft er dienders er op af sturen met afgeschreven voertuigen en een nieuw bonnenboekje. Preventief ingrijpen is al helemaal uit den boze, u weet toch, ook verdachten hebben rechten.

En daar blijft de schoen hier wringen in Nederland. De privacyrechten dienen te prevaleren boven de veiligheid. Er zijn hier mensen die van kwaadheid al het schuim op hun mond krijgen als er een chip in een persoonsbewijs geplaatst gaat worden. Van die idioten die gaan brullen dat Big Brother ons in de gaten blijft houden. Dat soort mensen moet je nu met de nabestaanden van de aanslagen in Boston laten spreken. Niet dat ze hun geliefden terug gaan krijgen, maar ze kunnen die Nederlandse wereldverbeteraars wel iets gaan vertellen dat men opgelucht is dat de vermoedelijke daders gepakt zijn, en zo snel.

Persoonlijk zal ik er geen problemen mee gaan hebben als defensie eerder ingezet gaat worden om zwaar bewapende overvallers aan te gaan houden. En ja, met scherpe munitie. Immers de criminelen schromen er ook niet voor terug om met extreem geweld hun buit te bemachtigen. En om eerlijk te zijn, als er privacyregels geschonden moeten worden om ernstige aanslagen of overvallen te kunnen voorkomen, het zij zo. Voor mij is de veiligheid en het voorkomen van slachtoffers aardig wat belangrijker dan principes van mensen die het toch altijd beter menen te weten.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s