Het Wim Cornelis effect.

Kent u Gouda nog? Vast wel, een pittoresk stadje in de provincie Zuid-Holland met een voormalige burgemeester, Wim Cornelis, die in opspraak door mogelijke onrechtmatigheden bij de bouw van een huis in Ghana en de dienstreizen naar dat land. En ja, ook hij ontkende dat er eerst problemen met Marokkaanse jeugd in Gouda waren. Toen ze ineens wel bestonden, viel men voor het idee om vechtsport in te gaan zetten om probleemgedrag van risicojongeren aan te pakken. Hiervoor werd een overeenkomst gesloten met het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM). De gemeente verwachtte dat het programma agressie van jongeren zal reguleren en overlast van jongeren terugdringt. Voor de idealisten een prachtig initiatief, voor de realisten een nachtmerrie.

In januari van dit jaar bleek ook dat de Amsterdamse burgemeester Van der Laan inmiddels er een andere kijk er op na blijkt te houden: “Vechtsport kan positieve effecten hebben op jongeren. Maar als het misgaat, hebben ze wel technieken geleerd die hen heel gevaarlijk maken op straat.” Onderzoekers concluderen dat de vechtsport zelf niet in staat is zich op een goede manier te organiseren. De gevolgen hiervan hebben we helaas al menige malen kunnen zien. Vooral het hoofd van de slachtoffer moet het ontgelden door dat de dader trappen gebruikt die hij op een cursus van een gevechtssport heeft geleerd. Schijnbaar werkt het statusverhogend bij de andere geestelijk incompetente elementen binnen de groep. Het AD roept zelfs dat de helft van de criminele jongeren in Amsterdam op een vechtsport gezeten heeft.

Afgelopen woensdagmiddag was het weer eens zover. Het zoveelste ‘incidentje’ waarbij zo’n stoere knaap weer iemand door middel van schoppen het ziekenhuis in moest trappen. Een 11-jarig keepertje werd door een 18-jarige Nederlander van Noord-Afrikaanse afkomst tijdens een schoolvoetbaltoernooi in Zoetermeer tegen de grond aangewerkt waarna de doorgedraaide dader hem nog enkele schoppen na gaf. Het 11-jarig jongetje liep een gebroken pols en enkele kneuzingen op. De moeder overweegt nu haar kroost van voetbal af te halen. De moeder moest haar verhaal anoniem doen uit angst voor de nietsontziende dader.

Gezien de reactie van enkele primaten in een filmpje op de website van de Telegraaf, is dit niet geheel onlogisch. Vooral de primaat die aan de rechterzijde staat en op het einde van de clip meent nog even zijn mening te moeten geven is een voorbeeld dat sommige mensen niet te helpen zijn. Hier is het filmpje te zien. Blijkbaar heeft men bij het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) nooit er over nagedacht dat de opzet misschien weleens kon gaan mislukken. Niet zo verwonderlijk trouwens, men stimuleert daar de spieren, niet de hersenen. Feit is nu wel dat door idealistische initiatieven – die het doel hadden om te voorkomen dat, met name vooral de allochtone groep, criminele jongeren te hard zou worden aangepakt – er nu vreselijk gevaarlijke tikkende tijdbommen rondlopen die bij het geringste gaan exploderen. Ik zou dat het Wim Cornelis effect willen noemen.

@Molekûl

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s